keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Mielenkiintoinen markkinakatsaus nettiyhteyksistä

Uusi Viestintäviraston puolivuotiskatsaus ilmestyi eilen. Alla pikakelauksena seitsemän kiinnostavinta silmään pistänyttä kohtaa.

1. Yli puolet nettiliittymistä jo yli 2 Mb/s

Mobiililaajakaistaliittymät mukaanlukienkin nettiliittymistä jo 52% on nopeudeltaan yli 2 Mb/s. Pelkästään kiinteistä liittymistä yli kaksimegaisia on jo 70%. Hyvä kasvuvauhti aikoinaan 300 b/s liittymällä aloittaneen meikäläisen silmissä. Normi kiinteän liittymän nopeus on siis lähes 1000-kertaistunut helposti "miesmuistin" puitteissa.

2. Mobiilinettiliittymiä jo yhtä paljon kuin DSL-liittymiä

DSL-laajakaistaliittymien määrä on ollut jo muutamia vuosia hitaassa laskussa. Räjähtämällä kasvanut mobiilinettiliittymien määrä onkin nyt saavuttanut DSL-liittymien määrän. Tällä vauhdilla mobiilinetti hakkaa vuodessa jo kaikkien kiinteiden liittymien määrän (ml. kaapeli-, kiinteistö-, ja kuituliittymät)

3. @450-laajakaistaliittymien määrä laskuun

Jo jonkin aikaa tiedossa ollut Langattoman laajakaistan eli @450-verkon kituminen näkyy liittymien määrän kääntymisenä laskuun. Nyt ensimmäistä kertaa laskenut liittymien määrä kertoo omaa kieltään epäonnistumisesta @450:n teknologiavalinnassa.

4. Suuret erot asiakaspalvelussa

Asiakaspalvelun laadun näkyvin (ja laaduttomuuden ärsyttävin) mittari on aika, joka kuluu asiakaspalvelun kanssa juttusille pääsyyn. Tässä on viimeisen vuosipuoliskon raportissa todella suuria eroja:

- Räikein hännänhuippu, TeliaSonera: yli neljä minuuttia
- Nopein vastaaja, DNA: noin puoli minuuttia

Loput sijoittuvat tälle välille. Kuvaajat nähtävissä linkin koko raportissa.

5. Mobiiliverkoissa siirrettävän datan määrä räjähtää

Matkapuhelinverkoissa siirrettiin puolen vuoden aikana lähes yhtä paljon dataa (13 TB) kuin edellisvuonna koko vuodessa (16 TB). Vuoden 2008 alkupuoliskoon verrattuna määrä on 10-kertaistunut. Mobiilidatayhteyksien ruuhkaisuutta voivotellessa voidaan siis tuon hurjan kasvun valossa todeta operaattoreiden selvinneen kapasiteetin kasvatuksessa melko hyvin. Tilanne voisi tällä kasvuvauhdilla olla huonompikin.

6. Tekstiviestien määrä ensimmäistä kertaa laskussa

Koko historiansa aikana ensimmäistä kertaa lähetttyjen tekstiviestien määrä on laskenut edellisestä jaksosta. Syynä lienee mobiilisovellusten tuleminen tekstareiden tilalle ja voisi veikata trendin jatkuvan. MMS-viestien määrä on ollut loivassa laskussa jo muutaman vuoden ajan, mikä myös selittyy internet-pohjaisten mobiilipalvelujen (kuvanjako, sosiaalinen media) nousulla.

7. Nettiä kaikenikäisille

Netin käyttö yleensä on saavuttanut kaikenikäiset. Senioreistakin enää vain 8% käyttää nettiä harvemmin kuin kerran viikossa. 15-19-vuotiailla tämä on 3%, ja muilla ikäluokilla vielä pienempi. Käytettävät sovellukset tietysti vaihtelevat eri ikäryhmissä, ja mobiilipalvelut ovat saavuttaneet nopeammin nuoremman puoliskon väestöstä.

Koko raportin voi katsella linkistä löytyvästä pdf:stä. Raportissa edellisistä kohdista myös grafiikoita ja lukemia tarkemmin pilkottuina:

Markkinakatsaus pdf:nä