keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Asus WL-330N3G - pikkuriikkinen monitaituri

Olen saanut olla mukana testaamassa Asuksen uutta WL-330N3G 3G/WLAN-monitoimireititintä. Tässä pikamaistit tästä pikku monitaiturista.


Pieni koko, vaatimaton tehontarve

Asus WL-330N3G on pieni. Ulkomitat ovat vain 90 x 39 x 13 mm. Liittiminä on RJ45 liitin verkkokaapelille, USB-liitin 3G-modeemille ja Micro-B USB-liitin virtalähteelle tai PC-kaapelille.

Merkkivaloja laitteesta löytyy 3G, Ethernet, WLAN ja Power.



Teoriassa reititin toimii suoraan tietokoneen USB-portin jännitteellä, mutta 3G-modeemikäytössä sähkön riittävyys riippuu varmasti modeemin virrankulutuksesta ja tietokoneen USB-portin antaman jännitteen vakaudesta. Laitteen mukana toimitettavalla Y-kaapelilla voi varmentaa sähkön riittävyyttä käyttämällä yhtä aikaa kahta PC:n USB-porttia, ja toimitukseen sisältyvällä virtalähteellä käyttö onnistuu ilman PC:täkin.

USB-portti on siis vain jännitteensyöttöä varten, ja tietokoneen kytkentä tapahtuu LAN:n tai WLAN:n kautta. Tämä ehkäisee modeemiajuriongelmat ja mahdollistaa ongelmattoman käytön myös Linux- tai Mac-koneissa.


Paljon ominaisuuksia pienessä rasiassa

Päävalikosta on valittavissa kuusikin erilaista käyttötilaa:



Router
- Tässä tilassa W-330N3G toimii normaalina WLAN-reitittimenä jakaen ADSL- tai kaapeliyhteyden usealle käyttäjälle.

Access Point
- Tämä tila mahdollistaa Asus jakaa lähiverkon langattomasti käyttäjille.

Universal Repeater
- Tämä ominaisuus tekee mahdolliseksi laajentaa olemassa olevan WLAN-verkon kuuluvuutta toimimalla langattomana toistimena.

Ethernet Adapter
- tässä moodissa LAN-liitännällä varustetuut laitteet, kuten verkkokirjoittimet, digiboxit tai pelikonsolit saa kytkettyä verkkoon WLAN:n kautta.

Hotspot
- tässä tilassa reititin toimii WLAN hotspotina

3G Sharing
- 3G-yhteyden käyttö LAN-kaapelilla tai jakaminen usealle käyttäjälle WLAN:n kautta onnistuu tässä käyttötilassa


Selainkäyttöliittymä

Käyttöliittymä selaimen kautta on varsin selkeä ja mukava käyttää. Oikeassa yläkulmassa majaileva "tohtori" antaa ohjeita ja ilmoituksia puhekuplina.



Mobiilinetti taloon ja tien päälle

Siptunen kautta itseäni eniten kiinnostava ominaisuus on 3G-yhteyden jakaminen.

Nettitikku/mokkula kytketään reitittimen USB-porttiin, ja useimmat Suomen markkinoiden modeemeista kytkeytyvät helposti AUTO-asetuksella. Suomalaisten suurimpien operaattoreiden asetukset löytyvät valmiina valikosta.


Ainakin testausaikana Asukselta saatiin oikein mukavasti uusia ohjelmistoversioita uusimpien modeemien tukemiseksi, joten voisi odottaa, että modeemituki on jatkossakin hyvä.


Edistyneempää käyttöä

Edistyneempään käyttöön löytyy Advanced Setting -valikosta optioita oikein mukavasti. Muun muassa monipuoliset WLAN-asetukset, porttiohjaukset, dynaaminen DNS useammalla palvelulla, palomuurin filtterit, ohjelmistopäivitys ja kattavat logit ovat käytettävissä.



Yhteenveto

Näillä näkymin Asus WL-330N3G on tulossa Suomessa myyntiin huhtikuun lopulla. Ymmärtääkseni reitittimen hinta tulee olemaan ominaisuuksiin nähden kohtuullinen, joten voisin kuvitella, että reititin löytää helposti paikkansa Suomen 3G-reititinten pienessä joukossa.