maanantai 24. toukokuuta 2010

Maratoonarin kaveri 3G-reititin

Heräsin aamulla tällaiseen ideaan...

Aiemmin mainitsin ajatuksesta, että WR1 3G-reitittimeni (Mokkulareititin, tekee mobiilinetistä WLAN-verkon.) voisi välittää Tukholman maratonin väliajat Twitteriin. Tämän aamun ideassa WR1 lisäksi myös lähettää tekstiviestejä.

Kuvittele tilanne maraton-laivalla kisa-aamuna: Maratoniin mahtuu monenmonta juttua, jotka menee vikaan, jos ne vaan voi mennä vikaan. Yksi juttu on vaatetus, ja vaatetus riippuu säästä. Tunnetusti laivan aamun ykkösteemoja ja spekuloinnin aiheita on odotettavissa oleva sää ja sopiva pukeutuminen. Nettiyhteyksiä ei välttämättä ole käytössä, tai jos mobiilidata toimii, on se liian kallis surffailuun sääsivuilla. Näinpä kysellään tutuilta ja nuuskitaan laivan kannelta aamun säätä ja mietitään, kuinka paljon meri tekee eroa sisämaahan...

Tuo maaginen WR1 osaisi kohtalaisen simppelin Linux-scriptin voimin tähdä tällaisen palveluksen vaateongelman helpotukseksi  kisapäivän aamuna:
1. Reititin hakee sopivalta sääsivulta lähituntien sään Tukholmassa.
2. Säätieto muokataan sopivaksi tekstiviestiksi.
3. Ennusteviesti lähetetään juoksijan kännykkään haluttuina kellonaikoina kisa-aamuna.

Tätä kehittelen taustalla. Alle kaksi viikkoa aikaa h-hetkeen...

lauantai 22. toukokuuta 2010

Sosiaalinen meedio

Tämä pikku kirjoitus on lähetetty ping.fm-palvelun kautta. Jos palvelu on tuttu, mene pois. :)

Löysin ping.fm:n sattumalta tutkaillessani toteustustapaa idealleni välittää Tukholman maratonin (12.6.10) väliaikatekstarit WR1 3G-reitittimen kautta sosiaaliseen mediaan. Tästä ja tämän toteutuksesta kerron aikanaan, jos lähtee toteutumaan.

Ping.fm:n perusajatus on yhdistää erilaiset sosiaaliset mediat ja erilaiset tavat/laitteet käyttää niitä. Olemassa olevat palvelut voi lisätä ping.fm:ään listalta, jolta löytyy nyt 38 erilaista sosiaalisen median palvelua! Itselläni listalta mätsäsi tasan kolme palvelua: Twitter, Facebook ja Blogger.

Eri tyyppiset päivitykset tai kirjoitelmat voi määritellä menemään eri palveluihin, ja eri näköisiä palveluryhmiä voi määritellä myös. Alkuunsa ping.fm:n mahdollisuuksiin tutustuminen tuntuu... hmm... hengästyttävältä.

Ai mikä on meedio? KVW: http://ping.fm/1M2ma

Nonni, nyt klikkaan ensimmäistä kertaa elämässäni "Ping it!" -nappia. jos kaikki menee niinkuin pitää, tämä kirjoitelma sluibahtaa Blogger-palveluun Antun blogiin. On tämä vaan jänskää.

lauantai 15. toukokuuta 2010

Pitkä juoksu, pieni yritys

25 km lenkki eli kevään viimeinen pitkä lenkki ennen Tukholman maratonia takana. Pikkusen erilainen lenkki tällä kertaa, koska meneillään on taas kahden viikon haastekilpailu "Pyörillä ilman moottoreita" Riihimäki vs Hyvinkää. Hyvinkääläiset tahkoavat Riihimäelle ja päinvastoin kiikuttaen osallistumislappuja vastapäässä olevaan kuntolaatikkoon.

Kriteeri pyörillä moottoritta toteutui nyt meillä hienosti ottamalla 6 kk Maija juoksurattaisiin mukaaan ja vaimo polkupyörällä huoltoajoneuvoksi. Jettekiva lenkki, ja kaksi kuponkia Riihimäelle, joka perinteisesti voittaa Hyvinkään. (Tiesitkö, että nämä reilun 10 km päässä toisistaan sijaitsevat cityt ovat toinen Hämeessä ja toinen Uudellamaalla. Tämä korostaa kilpailun tärkeyttä, mutta hyvässä hengessä. Tiettävästi vastaan tulevia Hyvinkääläisiä ei tönitä ojaan, eikä kilpailijoiden ajoneuvoja vandalisoida.)

Niin, se pieni yritys. Lähinnä vastaaville muille yrittäjille tiedoksi - jos ei jo ole tiedossa - että verottajan pykälät sallivat pienellekin yrittäjälle vähennyskelpoisia liikuntaetuja. Esimerkiksi Siptunella on oma harrastekerho "Siptune Long Run" (huom. bisnes-sports sanaleikki). Kerhossa on tasan yksi jäsen, ja työnantaja saa ilman veroseuraamuksia kustantaa työntekijälle 400 eurolla liikuntaa vuodessa, kunhan yritys maksaa suoraan laskut, eikä siis anna rahaa työntekijälle. Näinpä esim. Siptune maksaa ahkeralle työntekijälleen tuolla jo pitkät rivit maraton-osallistumismaksuja.

Lisäksi Siptune on hankkinut työntekijöilleen taukoliikuntavälineeksi cross-trainerin. Tämäkin laillista, reilua ja eettisesti oikein. Terve toimitusjohtaja - terve yritys - hyvä tulos - ja valtio ottaaa lopulta verotuloina tuon cross-trainerin hinnan takaisin itselleen korkojen kera. Ja hyvä niin.

perjantai 14. toukokuuta 2010

Etäyhteys 3G-verkossa ja jäävuoria

Kauan mieltä kalvanut pitäisi-tehdä-puuha tuntee meikäläisen kielessä nimen jäävuori. Nimi on hölmö, eikä edes kuvaava, mutta ilmiö varmasti kaikille tuttu. Eli homma, jonka aloittaminen tuntuu ylivoimaiselta ja ahdistaa horisontissa kauankin, mutta aloitettuna ja tehtynä ei olekaan paha. Tällainen jäävuori oli etäyhteys mobiiliverkon kautta 3G-reitittimeen.

Olin jo hipaissut aihetta EUM:n (Evernet User Manual, http://siptune.net) ohjeessa WR1 verkkokamera, mutta pelottavat aiheet, iptables ja port forwarding vaihtaen Telnetin ja SSH:n porttia jäivät killumaan jonnekin ulapalle edessäni. (Väkisin jäävuoriteemaa yrittelen.)

Nimimerkki remolux EUM:n foorumilla lopulta nosti tämänkin jäävuoren pöydälle (Aina vaan osuvampia vertauskuvia!) aika hankalan kuuloisella kysymyksellään, ja aihe oli pakko opetella ja ohjeistaa.

Lienee joku patologinen nörttigeeni, mutta tuntuipa taas hyvältä oppia uutta ja samalla murskata yksi pikku jäävuori! Iptables on nyt alustavasti kehitetty, ja sopiva porttien ohjaus Asus WL-500:n valikoista säädelty. Hyvä mieli, oikeasti työstä saatua tyydytystä, ja valmis ohje Siptune.netissä. Voisi jopa irrottautua näppäimistöstä ulos hetkeksi. Riihimäki klo 9.30: 20.4 C! Shortsit jalkaan ja fillarin selkään.

Kokeilua ikä kaikki

Monista omista nettisivuista, Twitteristä ja Facebookista huolimatta tuntuu, että kaipaan paikkaa, johon vapaasti uutisoida, vuodattaa ja avautua. Bloggausta ei ole tullut vielä kokeiltua, joten tutkaisenpa tällaistakin mahdollisuutta vähintäänkin oppimiskokemuksena.

Mitä tästä blogista voisi odottaa lukevansa? Mobiilinetin ympärillä pyörii yritykseni/työni, ja työ on riittävän kiinnostavaa ollakseen harrastus. Eli rakkaudesta tekniikkaan suurella sydämellä. Mielenkiintoiset kontaktit sekä tiivis verkkotekniikan ja  -markkinan seuranta saattaa tuoda tänne kiinnostavia uutisia tai ideoita, ja "avautumispaikkana" mukaan saattaa sekoittua pikkusen tunnettakin. Ehkä, ehkä ei.