perjantai 20. syyskuuta 2013

Juttua sitruuna- ja limetin mehusta

Tässäpä hapanta mehutarinaa. 

Sitruuna- ja lime-mehut ovat jatkuvasti ruuanlaitossa tarvittavia aineita. Lisäksi näillä mehuilla on myös hämmästyttävä määrä terveysvaikutuksia. Katsopa esimerkiksi tämä kuva:


Eli sitruuna-/limemehu muun muassa parantaa vastustuskykyä, ruuansulatusta, puhdistaa maksan ja munuaiset, vähentää ruokahalua, ehkäisee sydänvaivoja, nopeuttaa vammojen paranemista, poistaa kehosta myrkkyjä, auttaa flunssaan, astmaan ja matkapahoinvointiin.

Kuvassa mainitsemattomana etuna on vielä sitruunan reilusti sisältämän C-vitamiinin vaikutus ravinnon rauden imeytymiseen. Sitruunamehu siis viimeistelee rautapitoisten ruokien, kuten vaikkapa hummuksen tai vain salaatin sisältämän raudan talteen saannin. Paljon liikkuvien ja kasvispainotteisesti syövien erityisesti kannattaa kiinnittää tähän huomiota.

Mehuvinkki 

Muovipullossa myytävä valmis mehu on ihan sikapahaa, ja tuskin tuoreen mehun kanssa yhtä terveellistäkään. Lisäksi erikseen jokaiseen tarpeeseen mehun puristelu on hankalaa.
 

Olen havainnut oikein hyvin toimivaksi ratkaisuksi pari pikku lasipulloa jääkaapissa, joihin täydentelen mehua tarpeen mukaan. Näin yhdistyy tuorepuristetun mehun maku ja valmiin mehun kätevyys.

Mehut ovat ilmeisesti sen verran hapokkaita, että säilyvät sellaisenaankin yllättävän hyvin. Tällaiset putelit meikäläisellä on käytössä:




Vaikka mehu säilyy hyvin, joutuu pullot silloin tällöin pesaisemaan ulkonäkösyistä, koska seinämiin tarttuu hedelmälihahippusia.

Ja tässäpä vielä bonuksena kuva sitruunan kuoren terveysvaikutuksista, eli mehun puristelun lisäksi myös kuorta kannattaa käytellä.



Kuorta käyttäessä kannattaa suosia luomua tai ainakin pestä sitruuna huolellisesti.

Ja vielä kuorivinkki TV-kokki Camilla Plumilta: Sitruunan kuorta raastaessa kannattaa raastaa hienolla raastimella vain ohuen ohut kerros pinnasta. Hyvä maku on keltaisessa osassa, ja valkoinen kerros sen alla maistuu lähinnä kitkerältä.





0 kommenttia: