torstai 5. syyskuuta 2013

Lapseksi jälleen - kengännauhojen solmiminen

Mielenkiintoista todeta yli neljäkymppisenä, ettei vielä osaa solmia kengännauhoja...

Vaihe 1 - irti mummosolmusta

Pelkästään se, kummin päin lenkkariin tekee rusetin alle jäävän vetosolmun vaikuttaa rusetin ulkonäköön ja pitävyyteen. Kyseessä on sama ilmiö kuin merimiessolmussa. (Ensin vasen  päältä, sitten oikea tai päinvastoin...) Katsopa solmimaasi lenkkaria. Jos rusetti on oikein tehty, ovat renksut vaakasuunnassa, ja kaikki hyvin. Jos renksut kampeavat ylös-alas, on solmu tehty pieleen. Se on ruma, ja se aukeaa helpommin. Tästä mummosolmusta itse läksin liikkeelle.


Youtubesta löytyy tätä havainnollistava videokin:



Vaihe 2 - suvereeni Ianin solmu

Australialainen Ian Fieggen keksi kengän solmimiseen solmun, joka tunnetaan keksijänsä mukaan nimellä "Ian knot". Ianin solmu on yksinkertaisuudessaan aivan ylivoimainen. Se on nopeampi tehdä, kauniin symmetrinen ja ennenkaikkea aukeamaton. Olen nyt juossut muutaman sadan lenkin lisäksi useamman maratonin, yhden 12h kisan ja yhden 100 km kisan pelkästään yksinkertaisilla Ianin solmuilla, (Ei teippejä tai tuplasolmuja.) ja kertaakaan solmu ei ole auennut. 

Solmun idean hahmottaminen ottaa tovin, ja sormitekniikan oppiminen toisenkin, mutta kokemuksesta takaan, että harjoittelu kannattaa. (Solmun arkikäytön lisäksi sillä on kiva hämmästyttää lapsia tai kavereita.)

Ianin solmun tekoon löytyy kuvallinen ohje Ianin omilta sivuilta. Solmu löytyy myös Wikipediasta.


Vaihe 3 - säädöt kohdalleen

Jalkoja on erilaisia kuten kenkiäkin, mutta kengän oletussopivuuteen ei ole pakko tyytyä. Erilaisilla lukitusnikseillä kengän sopivuutta pystyy säätämään omaan jalkaan tai makuun sopivaksi. (Tätä vaihetta itse vasta harkitsen...)

Runner's Worldin sivuilla on näihin säätönikseihin hyviä, kuvallisia ohjeita täältä, ja videoitakin täältä.

Mieti, montako askelta aiot elämässäsi vielä teputtaa ja montako kertaa lenkkarit sitoa, eli siitä vaan takaisin alkeisiin.






0 kommenttia: