sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Kotirataultra, 50 km pitkä lenkki

Sepon kotisivuilta löytyvä virtuaalis-yhteisöllinen juoksutapahtuma nimeltään Kotirataultra sai meikäläisenkin innostumaan mukaan. Ideana on juosta 50 km (tai 25 km) vapaavalintaisella reitillä 30.1. tai vaihtoehtoisena päivänä helmikuussa. Itse valitsin tämän tammikuun päivän.

Ajattelin, että tämä on hyvä maratonharjoitusten pitkä lenkki kerrankin oikeasti pitkänä, eli tuumasta toimeen. Pitkän matkan lisäksi myös juomavyön  pullojen vetoisuudenkin vuoksi päätin turvautua yhden varikkopysähdyksen taktiikkaan.


Osa 1, Lumikenttien kutsu

Päätin tehdä ensimmäisen 25 km maaseudulla, venyttäen vanhaa tuttua ns. Ryttylän lenkkiä pienillä lisäkiemuroilla. Sports Tracker näyttää kartan ja käppyrät. Muutama kuvakin sieltä löytyy.

Alkumatkan suunta oli kohti pohjoista, ja napakka pohjoistuuli otti luulot pois, vaikka kalsarikerroksissa kyllä löytyi.

Kun klyyvarin sai kohti etelää, oli meno jo mukavampaa, ja aurinkoiset peltoaukeamat hienoja.


Koko päivän juoksuja jarrutti pelottavasti koholla ollut syke. Vauhti oli 110-120:n luokkaa, mutta syke ei silti tahtonut millään pysyä alle 130:ssa. Koska olo oli kuitenkin muuten ihan hyvä, hissuttelin eteenpäin syytellen sykkeestä perjantai-illan lauantain aamiaiseksi venähtänyttä ja Tipattoman päättänyttä TexMex-illallista.


Varikkopysähdys

Puolivälin pysähdys kesti reilun parikymmentä minuuttia, ja tauolla nautin armaan vaimon tekemän 3 dl "voimapirtelön", latasin juomavyön ja pikkusen kännykän akkua. Ykkösosan yhteydessä  kehumistani kalsarikerroksista lähti toinen kerros pois, ja jalkaan kuivat sukat sekä nyt nastattomat kengät.


Osa 2, Taaperrusta taajamassa

Toisella puoliskolla sykekummastelu jatkui. Sydän yritti kiihdytellä sykettään, ja minä yritin jarrutella vauhtiani. Kaikenkaikkiaan meno oli loppua kohti aikamoista tantrataaperrusta eikä erityisen mukavaa. Reitiksi valitsin nyt lumikenttäkokemuksen viisastuttamana kaupungin kiertelyn tuulelta suojassa.


Myös kakkoskierroksen kartta ja kuvaajat löytyvät Sports Trackeristä. Kuvattavaa Riihimäen ympäristöstä ei paljon löytynyt, joten 46 km kohdalla päätin lopulta ottaa kuvan itsestäni. Tuon edustavan kuvan kiehtovin piirre on hämmästyttävä yhdennäköisyyteni isoäitini kanssa.

Aikaa kakkoskierroksen tantrailussa meni 2 h 45 min, eli 10 min kauemmin kuin ensimmäisessä puoliskossa.





Kannattiko?

Lähipäivät kertovat, johtuiko kohonnut syke tulevasta taudista vai menneestä meksikolaisesta. Jos ensin mainitusta, ei lenkin tekeminen varmasti ollut viisasta. Olo kuitenkin oli muilta osin - ja on edelleenkin - ihan hyvä, joten meksikolainen tuntuu todennäköisemmältä.

Aurajuustomureke - tietysti punaviinin kera, koska siinä on Aurajuustoa - upposi hienosti, joten vatsa ei ilmeisesti pahastunut kahdesta litrasta urheilujuomaa. Saunassa totesin kaikkien varpaiden kynsineen olevan tallessa, mikä on hyvä asia myös. Lihakset, nivelet ja jänteet tuntuvat hyviltä, ja luulen, että ovat OK vielä huomennakin. Pieni hiertyminen nänneissä ja toisessa kainalossa ovat ainoat vaivantapaiset, mutta niin mitättömiä, että ei välttämättä kannattaisi tässä edes mainita.

Mukava oli itselleen todistaa, että tällaiseen lenkkiin pystyy, ja onhan seuraavalla maratonilla asenne tietyllä lailla uusi: Koska jopa 50 kilometriä on joskus menty, täytyy 42 km mennä helposti.

Chilit 2011 - Pikkuset vesisängyssä

Nonni, nyt on pikkuset kellineet vesisängyssään jo kaksi päivää:



"Vesisänky" on tiskirätti parin sentin vaahtomuovin päällä astiassa vettä pohjalla, vesisängyn lämmittimen päällä, ja katettuna kotaktimuovi-ikkunoidulla pahvilaatikolla. Vesisängyn lämmitin on säädettu 28 asteeseen, termostaatti on lämmittimen päällä laatikon vieressä, ja lämpötila laatikon sisällä pysyy oikein tasaisesti 27 asteen tuntumassa. Veden keitin ja seisotin päivän ennen siementen laittoa, ja aluksi kaadoin rätin päälle kiehuvaa kamomillateetä. (Homehtumistaipumusta ei kyllä Apache-testikierroksellakaan ollut, mutta varma on aina varma.)

Apache-harjoituksen pohjalta itävyys tässä oli erittäin hyvä, joten sama ratkaisu on nyt käytössä varsinaisellakin sadolla.

Ja hyvältä näyttää nytkin. Chilhuahle Negrolla (ruutu 9) on mahti hännät jo alle 2 vrk "kylvöstä", ja myös Chilhuacle Rojo, Intian F1 Hybrid, ja jalapeño Summer Heat alkavat pullistella:



Ruudukko siis:

1 Aji Angelo
2 Ancho Mulato
3 Ancho San Luis
4 Bajio
5 Bishop's Crown
6 Chilaca
7 Chile de Arbol
8 Chilhuacle Amarillo
9 Chilhuacle Negro
10 Chilhuacle Rojo
11 Chilli
12 F1 Hybrid
13 Guajillo
14 jalapeño Hercules
15 jalapeño Summer Heat
16 Lemon Drop
17 Manzano
18 Negro
19 Pimento
20 Puya
21 Zavory

Tulossa vielä:

22 New Mexico Joe E. Parker
23 Serrano

Näistä parempi taulukko (hankintapaikat, ominaisuudet, käyttötarkoitukset, kasvun seuranta...) on työn alla lähipäivinä. Lajikkeita on liikaa, mutta täytyy näin aluksi hakea kokemusta eri lajeista, ja ensi kaudella kai osaa jo keskittyä johonkin.





Testi-Apachet voivat paksusti. Juuret alkavat näkyä kertakäyttötuoppien seinillä jo pohjaan saakka, joten isommat ruukut jo sopivasti tarjouksesta löytyneenä odottamassa upgradea lopulliseen ruukkuun:



Tuntuvat viihtyvän pannuhuoneessa uuden ufo-lampun alla. Tuuheutta tulee kovasti, ja kukkanuppuakin pukkaavat jo. Saksin nuppuja vielä sitä mukaa pois. Keskittyisivät ensin kasvamiseen.

Entä mitä kuuluu yksyllä henkihieverissä olleelle Äiti-Apachelle? Se voi työpöydällä parin kasvi-ESL:n alla hienosti! Lehvästö on tuuhentunut paljon, ja useampi podikin on jo hyvällä alulla näin keskellä talvea:



Tämä siis päättää myös Apache-kisan tarinan, koska tässä ei paljon mitään kiinnostavaa enää tapahdu. Puskat päätyvät kavereille viemiskukiksi, jos joku sattuu kylään kutsumaan.

Smiley

torstai 27. tammikuuta 2011

Askelmittari taaperolle

Maijassa (1v 2kk) on selvästi maratoonarin vikaa. Olen ihaillut tuota tauotonta touhua ja taaperrusta, joka keskeytyy vain ruokailun ajaksi ja väsymyksen voittaessa. Kaipa tuota tekee muutkin taaperoikäiset, mutta ainakin tämä rakas tyttäreni on aikamoinen Duracell-pupu.

Kirpparilta löytynyt askelmittari antoi idean laskea, kuinka monta askelta Maija ottaa päivässä, ja askelmittaus puolestaan antoi idean videoida mittausprojekti.

Tässäpä tulokset niin videoinnista kuin askelmittauksestakin:

http://www.youtube.com/watch?v=PqPcuMXwhA4

(Vaippaa toki vaihdettiin päivän aikana muutaman kerran, vaikkei sitä videolla näykään... :))


torstai 20. tammikuuta 2011

Teknari - "Täysin uusi media"

Täysin uutena mediana mainostettu Teknari on kiinnostava ja alustavasti hyvinkin toimivan oloinen paketti.

Katsoin eilen TV:stäkin tulleen ensimmäisen jakson "heräillessäni" MTV3:n katsomosta http://www.katsomo.fi/?progId=58122 ja perään kurkkasin nettilehteä http://teknari.fi.

Ohjelma ja netissä ilmestyvä nettilehti on aika kiinnostava konsepti. Nettilehti ei ole enää pelkkä lehti, vaan sivuilla on sisältöä täydentämässä esimerkiksi videonappeja, jotka ovat osin TV-ohjelman kanssa yhteistä, osin muuta materiaalia. Sivuilla on myös esimerkiksi "numeropalloja", joista on helppo vaihdella muuttuvia kuvia.



Aihepiiri on hyvin paljon puolikaima Tekniikan Maailman alueelta, mikä ainakin meikäläiselle myös TM:n tilaajana istuu oikein mukavasti.

Nettilehden käyttöliittymä toimii! Sivut ovat ikäänkuin ruudukkona, jossa oikealle siirrytään seuraavaan artikkeliin, ja alaspäin pääsee lukemaan kutakin artikkelia pidemmälle. Lehteä on luonteva selailla etusivujen tasolla ja pureutua syvemmälle itseä kiinnostaviin juttuihin. Selailu onnistuu hiirellä tai kosketusnäytöllä kuvan nuolinapeista tai nuolinäppäimillä, ja sivut vaihtuvat erittäin ripeästi.

Tableteissa Teknari on varmasti erityisen kätevä. Omassa N900:ssanikin saattaisi olla ihan toimiva taskulehti, mutta ainakaan vielä ei siirtyminen etusivua pidemmälle onnistunut millään keinolla. Nuolia ei jostain syystä näy, ja nuolinäppäimet eivät toimi. Pitänee antaa palautetta ja odotella korjausta.

TM-henkisille suosittelen vilpitömästi Teknariin tutustumista, ja mielenkiinnolla odotan tulevia "numeroita" ja N900-tukea.

maanantai 17. tammikuuta 2011

Intian siemenpussit

Pyysin intialaista kaveriani lähettämään sikäläisiä chilin siemeniä, ja perjantaina posti toikin Intian terveiset:




Paprikapussin otsikko "Capsi cum" sai kyllä (englannin slangisanan cum merkityksen tietäen) repeämään täysin.

"Chillin" syvin olemus jää nähtäväksi, mutta "F1 hybrid" on selvästi tarkoitettu naposteltavaksi formulakisoja katsellessa.

Kyllä nuo chilin siemenet ainakin täytyy itämään tökätä, mutta tiedossani olevat vihreän paprikan käyttökohteet ovat kyllä aika olemattomat. Vai onko jokin ruokalaji, missä vihreä paprika on erityisen hyvä?

Tukholman maraton 2011


Kuva kesäisestä Tukholmasta on kovin kovin kaukana tammikuisesta Suomesta. Juoksusäävaihtoehtojen ollessa keskitalvella irvistyksen kasvoille jäätävä pakkanen tai silmälaseihin tarttuva ja jalkojen alla pöperöityvä nuoskalumi, on juoksumotivaation ylläpitämisessä omat haasteensa. Niinpä ajattelin jakaa omia tavoitteitani ja harjoitteluani tässä blogissa. Jo ajatus siitä, että joku saattaa blogia kurkata, kannustaa tiettyyn ryhtiin.

Varsinainen Tukholman maratonille tähtäävä harjoitusohjelmani alkoi jo itselleni ennätyskaukaa, marraskuun alussa, ja melko orjallisesti olen onnistunut toistaiseksi ohjelmaa noudattamaan. Vaimon syntymäpäivä järjestelyineen jätti yhden lenkin väliin, ja joulukuun lopun akillesvaivat vaihtoivat juoksulenkit viikon ajaksi cross-traineriin.

Ajattelin tässä blogissa raportoida etenemisestäni Tukholman tavoitteiden kanssa, kirjoitella juoksuvuosien aikana tekstiileihin tarttuneita oppeja ja kaikenkaikkiaan jakaa taaperrusta kohti h-hetkeä.

Tällaisia aiheita ala-alueineen olisi mielessä:

- Harjoitusohjelma - Move!-nettivalmentaja
- Tilastointi - Sports Tracker -palvelu
- Sykerajat - Kynnys- ja harjoittelusykkeet
- Kotirataultra - Omatoiminen 50 tai 25 km Sepon kotisivuilta 30.1.11
- Painonhallinta - Tavoitteet, toteumat, ravinto, alkoholi
- Vaivat - Akilles, lonkankoukistajat, takareisi, hoitokeinot
- Venyttelyt - Aktiivinen kohdevenyttely
- Juoksutekniikka - "Pakaran aktivointi"
- Maraton - Mielessä pidettävää kisapäivänä ja kisassa

Kommenttilinkki alla. Kommentit viestiksi vierailusta ja kannustimeksi harjoitteluun ovat tervetulleita.

lauantai 1. tammikuuta 2011

Pieni englanti-suomi chilisanasto

Chili- ja kokkaussivuilla vastaantulleita englanninkielen sanoja sekä amerikkalaisten reseptien mittayksiköt:

Chilin kasvatus:
acclimatising - kouliminen
blight - vitsaus
cotyledon - sirkkalehti
crop - sato
foliage - lehvästö
germination - itäminen
hardening off - kouliminen
harvest - sadonkorjuu
membrane - (chilissä) siementen kiinnike
mildew - home
mold - home
mulch - kate
peat - turve
plant - taimi, kasvi
prune - karsia
scion - taimi, vesa
seed - siemen
seed leaf - sirkkalehti
seedling - verso
soil - multa
sow - kylvää
sprout - itää
stem - varsi
subside - laantua (polte)
toughening - kouliminen
vein - (chilissä) siementen kiinnike
waterglogging - (juurten) ylimärkyys
wilt - kuihtua
yield -tuotto

Reseptit:
allspice - maustepippuri
bay leaf - laakerinlehti
brittle - krokantti
broth - liemi
canola - rapsi
caraway - kumina
char - grillata
chicken stock - kanaliemi
chive - ruohosipuli
chop - pilkkoa
cider vinegar - omenaviinietikka
cilantro - korianteri
cinnamon - kaneli
clove - neilikka
culantro - meksikolainen korianteri
cumin - juustokumina
condiment - lisuke
fennel - fenkoli
garlic clove - valkosipulin kynsi
grate - raastaa
mace - muskotti
marjoram - meirami
nutmeg - muskotti(pähkinä)
parsley - persilja
peel - kuoria
peppercorn - pippurin marja
rind - kuori
rosemary - rosmariini
rutabaga - lanttu
saffron - sahrami
sage - salvia
sauté - käristää
savory - kynteli
scoop - kauhoa, kaapia
scrape - kaapia
shortening - leivontarasva
simmer - hauduttaa
skillet - paistinpannu
skin - kuori
sour cream - kermaviili
stir - sekoittaa
stock - liemi
strain - valuttaa
tangy - kirpeä
tarragon - rakuuna
tepid - haalea
thyme - timjami
turmeric - kurkuma
wormwood - koiruoho
yolk - keltuainen
zest - kuori
zucchini - kesäkurpitsa

Amerikkalaiset mittayksiköt:
tsp - teaspoon = 5 ml
tbs - tablespoon = 15 ml
oz - ounce = 28 g (fl oz = 28 ml)
cup = 2.4 dl
lb - pound = 454 g
quart - neljännesgallona = 0.95 l