Varsinaisia kauden 2011 chililajeja/siemeniä valitessa/odotellessa ajattelin tehdä pikku idätyskokeilun. Pistin pystyyn Apache Race:n, eli "viisihenkiset" joukkueet Apache chilin siemeniä lähtee kisaan erilaisista asetelmista. Aluksi erona on kasvualusta, ja jatkossa (jos chilit lähtevät kasvamaan) on tarkoitus testata erilaisia LED-valoja.
Apachen valitsin chililajiksi siksi, että oma lahjaksi saatu puskani on osoittautunut sitkeäksi elossa pysyjäksi ja sinnikkääksi non-stop-sadon pukkaajaksi, ja ansaitsee siis mahdollisuuden jatkaa sukua. Kuvassa kisailijoiden emo energiansäästö-kasvilampun alla:
Tuo viimeinen terveen näköinen podi luovutti siemenensä kisaan. Huomatkaa myös kukka, jota tämä syksyllä palellutettu ja talveksi typistetty äitee vielä yrittää kasvattaa.
Alkuperäinen suunnitelma "joukkueiksi" oli tämä:
1. Turvemulta kaupan pussista
2. Multa omalta pihalta
3. Kelluva talouspaperi
4. Kivivillakuutio
Suunnitelmille tosin on ominaista jatkuva muutos...
Kivivilla:
Säästäväisenä poikana päätin käyttää kellarista löytynyttä n. 4 cm vuorivillaa. Leikkasin villasta hienot kuutiot ja laitoin kumirenkaatkin ympärille, etteivät levahda, kun chilin runsas juuristo alkaa pukata sisään...
Yön liotuksesta huolimatta rakennuskäyttöön tarkoitetun villan kosteussuojauksen tms. vuoksi villakuutiot ponnahtavat pintaan kuin korkki kieltäytyen imemästä vettä sisäänsä:
Joukkue Kivivilla siis putosi kisasta heti starttiviivalla, ja huom! Normaali vuorivilla siis ei sovi idätysalustaksi.
Kelluva talouspaperi:
Paperi muuttui hetken mielijohteesta käytöstä juuri poistuneeksi tiskirätiksi. Tämä näkyy idätyslaatikkokuvassa alempana. Rätin alla jäätelölaatikossa on korokkeena teevati alassuin.
Multa:
Multajoukkueet etenevät suunnitelman mukaan. Siemenet parin millin syvyyteen multaan ja kosteutta peliin. Multa on "paistettu" leivinuunissa +200 asteessa 20 minuuttia pöpöjen nitistämiseksi.
Vinkki: älä käytä paistamiseen tyhjiä maaliämpäreitä, tai valmistaudu evakuoimaan ihmiset keittiöstä paistamisen ajaksi sekä kunnon tuuletukseen...
Idätysympäristö
Paikka:
Vanhan "kakkoskeittiön" tiskipöytä tarjoaa hyvän alustan projektille, eikä pikku vesiroiskeetkaan haittaa.
Ruukut:
Jossakin englanninkielisessä tekstissä mainittiin idätysastiaksi "mouthwash cup", joten ajattelin, että kertakäyttö-snapsilasi olkoon riittävän suuri yksittäisen siemenen starttialustaksi. Kippojen alareunaan porasin pari neljän millin reikää ylimääräisen veden keräämisen estämiseksi ja altakastelun mahdollistamiseksi. Kippojen alla on jäätelökaatikon kannet veden keräämistä/altakastelua varten.
Idätyslaatikot:
Varastosta löytyy hyvä määrä n. 10x20x30 cm kannellisia pahvilaatikoita, ja tällaisista syntyi idätyslaatikot. Leikkasin kanteen aukon, johon liimasin ikkunaksi läpinäkyvän kontaktimuovin.
Ajatukseni oli, että tämä olisi sopivan tiivis ratkaisu pitämään kosteuden korkeana, mutta pahvin ansiosta hieman hengittävä ja kosteutta tasaava. Huuru ikkunoissa kertoo, että ilmankosteus pysyy aiankin riittävän korkeana:
Lämmitys:
Joutilas vesisängyn lämmitinmatto pääsi "paloturvallisuustestien" jälkeen idätyslaatikoiden lämmittimeksi. Lämmitin mattoa aika kauan lattialla termostaatti poissa maton läheltä, eli lämmitys katkotta päällä, ja ilmeisesti 350W lämpö jakaantuu sen verran laajalle alueelle, että tulipalolämpöihin ei helposti päästä. Maton on tietysti ehdottomasti oltava oikaistuna, ja siltikin ternostaatti on hyvä olla jatkuvasti kiinni matossa. Vaikka systeemi näyttää toimivan vakaasti, luultavasti silti katkaisen lämmityksen yöksi.
Jos joku päättää tällaista kokeilla, se ei tapahdu allekirjoitttaneen vastuulla eikä edes suosituksesta.
Halpis ulkoanturilla varustettu lämpömittari laitettiin mittaamaan multakippojen ja itse lämpömaton lämpötiloja. Termostaatti näyttää toimivan erittäin tarkasti. Anturi on mattoa vasten laatikoiden välissä, ja multakuppien lämpötilan saa helposti pysymään puolen asteen tarkkuudella +28 asteessa:
Nyt sitten enää odotellaan, alkaako kipoissa ja rätin päällä tapahtua, vai seuraavatko muut joukkueet Kivivillan menestystä.
Palailen seuraavan kisaraportin kanssa ennaltamääräämättömän ajan kuluttua.
Päivitys 5.12.10 - ensimmäiset hännät!
Kaksi viidestä tiskirättijoukkueen jäsenestä työntävät jo itua, vasta alle kolme vuorokautta idätyksen aloituksesta. Tässä lähikuva yhdestä pienestä chilipuskan poikasesta:
Päivitys 17.1.11
Snapsilasiin istutettuna vietetyn kuukauden jälkeen alkoi seinämillä kiemurrella juuria jo vähän joka taimella:
Oli siis ymmärtääkseni aika vaihtaa isompiin astioihin.
Juurikin tuon juuriston helpon seurannan vuoksi valitsin myös seuraaviksi ruukuiksi läpinäkyvät, 4 dl kertakäyttömukit. Paakku ei irronnutkaan snapsilasista, kuten odotin, joten paakun sai ehjänä käteen ainoastaan halkaisemalla kipot:
Taimilla oli pikku kipoissa taipumusta kaatuilla, joten täytin tuopit mulalla ennen taimipaakun laittoa sellaiselle tasolle, että noin puolet varresta sirkkalehtien alapuolelta jäi mullan alle:
Nyt parin päivän päästä ruukutuksesta näyttävät melkein-puskat mielestäni oikein hyvinvoivilta, ja pysyvät nyt jämäkästi pystyssäkin. Saavat nyt jonkin aikaa kasvaa rauhassa triband-led-valojen alla, ja alan viritellä varsinaisten 2011-siementen idättelyä.