perjantai 3. joulukuuta 2010

LED-kasvuvalot kokeiluun

Ensimmäinen Kiinasta kokeeksi tilattu LED kasvuvalo (vai onko se kasvivalo? Englanniksi grow light.) saapui vihdoin viikkojen odottelun ja usean peräänkyselyn jälkeen.

Tarkoitus LED-kokeilussa on siis saada chilit hurjaan kasvuun talvellakin.

Kiinan valaisin on 225 LED:n eli 14 watin valaisin. Teho kuulostaa pieneltä, mutta koska kyse on LED:eistä, ja tehoa käytetään vain juuri kasvien tarvitsemiin aallonpituuksiin, vastaa tällainen paljon tehokkaampaa perinteistä kasvivaloa. Tässä on normaalit ei-optimit punaiset LED:t ja 25% sinisiä seassa. Tilauksessa toisaalta on parempi valaisin, jossa juuri oikea 660 nm punainen valo ja 20% sinistä.

Paketin avauksen jälkeen tostesin valaisimen olevan myyjän vakuutteluista huolimatta varustettu Englannin tai Hong Kongin pistokkeella ja olevan jännitteeltään 110 voltin laite. Hetken pään rapimisen jälkeen päätin juottaa valaisimeen eurooppalaisen virtajohdon ja kytkeä LED:t kahtena puoliskona sarjaan. Virtalähteen kondensaattorit näyttivät olevan 400-volttisia, joten ajattelin, että saan näin pienellä lisätyöllä 220 voltin lampun.

Alla kuva projektista. Piirilevyltä on katkaistu toiselle puoliskolle menevä plussa ja toisen puoliskon miinus, ja kuvassa näkyvällä ruskealla kaapelilla kytketty puoliskot sarjaan. Uudessa virtajohdossa on alkuperäisestä poiketen myös kytkin:


Sitten vaan johtoon vedonpoisto nippusiteellä, kotelo kiinni, ja savun hälvettyä tarkistamme kytkennät..


Ei savua, joten kiinnitysrenkaat paikoilleen ja siementen itämistä odotellessa koekäyttöön kituvan äiti-Apachen yläpuolelle. Valokeila on niin kapea, että sijoitus onnistuu vähän ylemmäskin. Vanha säästölamppu saa vielä jäädä rinnalle auttelemaan, koska LED-kasvivalo siirtyy jossain vaiheessa poikasten valaisuun.


Etukäteen ajattelin sinipunaisen valon olevan hyvinkin epämiellyttävä silmälle, mutta ei valo niin paha olekaan. Valo näyttää loppujen lopuksi yllättävän valkoiselta. Ja onpahan näin joulun alla vähän joulun värejä ikkunassa naapureiden kummasteltavaksi.

Parin tunnin polttelun jälkeenkään valaisin ei kädellä tunnustellen juuri ole lämmennyt, mikä oli odotettavissakin tietäen, että teho on vain 14 wattia, ja tämäkin teho saadaan erittäin hyvällä hyötysuhteella valoksi.

Tositoimiin valo pääsee, kunhan Apache-kisan siemenet itävät ja/tai kun 2011 kauden varsinaisten kasvattelujen kanssa päästään alkuun.

Päivitys: Räyhis kyseli LED:ien linsseistä, joten tässä kuva pikkusen lähempää: (Ja kuvaa klikkaamalla vielä lähemmäs.)

7 kommenttia:

Räyhis kirjoitti...

Paljonkohan tuo valon siroaminen on tuollaisesta paneelista? Itse laittaisin rohkeasti lähemmäksi kasvia kun kerran lämpeneminen ei ole ongelma.

Anttu kirjoitti...

Totta puhut, ja olenkin kuvan jälkeen jo pudottanut lamppua melkein puoli metriä alemmas.

Keila tosin on yllättävänkin kapea, parin metrin päässäkin vain noin kaksi kertaa valaisimen levyinen.

Räyhis kirjoitti...

Onko niissä mitään kiinteää linssiä? Taitavat olla näitä "superkirkas"- tai "ultrakirkas"-kauppanimellä myytäviä ledejä joissa valoteho suunnataan suoraan eteenpäin?

Anttu kirjoitti...

Lisäsin lähikuvan, mistä näkyy linssit.

Räyhis kirjoitti...

Juu ne on noita "ultrakirkkaita". Kyllä nykyään kelpaa, ennenvanhaan oli vain niitä sameita ledejä ;)

Anonyymi kirjoitti...

Itsellänikin kyseinen valaisin ostolistalla. Mites on toiminut?

Anttu kirjoitti...

Valaisin toimii sinänsä OK, mutta veden puute näköjään pystyy tappamaan kasveja valaistuksesta riippumatta. :)