Vihdoin löytyi tiedostojen tallennus/synkkaus/jakopalvelu, joka toimii kaikissa meikäläisen tietokoneissa niin pöydällä kuin taskussakin. Palvelun nimi on Dropbox.
Dropbox päätyi Minun Valinnakseni sen ansiosta, että asentuu kaikkiin kolmeen käyttämääni ympäristöön eli Windowsiin, MeeGo Linuxiin ja myös Nokian N900:een.
Alustavan käytön perusteella palvelu vaikuttaa erittäin toimivalta. Kunkin koneen Dropbox-hakemiston tiedostot synkronoituvat palvelimelle automaattisesti, ja tiedostoihin pääsee käsiksi suoraan tiedostojen hallinnasta. Jos Dropbox-palikkaa ei ole asennettu, pääsee omaan hakemistoon käsiksi myös internet-selaimella, eli käytännössä miltä tahansa koneelta.
Jos hakemisto sisältää kuvatiedostoja, voi hakemistoa katsoa myös kuvagalleriana. Koska hakemiston voi myös jakaa verkossa, on tällä ominaisuudella superhelppo luoda nettiin täysin julkinen tai tietyille kavereille näkyvä kuva-albumi.
Ilmaisversiossa on tilaa 2 GB, ja 9.99 dollarilla kuukaudessa tilaa saa jo 50 GB.
Itselleni asensin Dropboxin kolmeen laitteeseen ja kolmeen käyttöjärjestelmään:
Windows:
Dropboxin sivuilta löytyy suoraan Windows asennuspalikka, ja asennus on erittäin suoraviivainen homma, ja asennuksen jälkeen Dropbox-levy näkyy niin Windowsin tiedostojen hallinnassa kuin muissakin ohjelmissa.
Asennus Linuxiin:
Valmiit asennuspaketit löytyvät Debian/Ubuntu- ja Redhat/Fedora -jakeluille, ja lisäksi löytyy lähdekoodi itse kääntämistä varten. Itse asensin Dropboxin MeeGo-miniläppäriin, ja homma vaati vain pari komentoa:
$ wget https://www.dropbox.com/download?dl=packages/nautilus-dropbox-0.6.7-1.fedora.i386.rpm
$ sudo rpm -i nautilus-dropbox-0.6.7-1.fedora.i386.rpm
Tämän jälkeen Dropbox löytyi MeeGon graafisesta sovellusvalikosta, ja Dropbox-levyä voi käyttää sekä graafisessa tiedostojen hallinnassa että päätekomennoilla.
Dropbox asennus N900:een:
N900:een löytyy suomalaisen Jonne Nauhan tekemä Python-pohjainen client Dropboxia varten. Asennus sujuu parhaiten komentoriviltä, kunhan extras-devel repository on käytössä. (Ks. käyttöönotto-ohje)
Avaa pääteikkuna ja anna komennot:
$ sudo gainroot
$ apt-get update
$ apt-get install dropn900
Nyt Dropbox client löytyy sovellusvalikosta ja näyttää tältä:
Käyttö N900:lla ei ole ihan yhtä näppärää kuin Windowsin tai normaalin Linuxin tiedostohallinnalla, mutta riittävän helppoa tuomaan korvaamattoman parannuksen tiedostojen käsittelyyn kännykän ja muiden tietokoneiden välillä.
Kokonaisuutena jo aika vähäisen Dropboxin käytön jälkeen alkaa ihmetellä, että kuinka aiemmin pärjäsin ilman tällaista palvelua, eli suosittelen jokaiselle. Vaikkei useampaa tietokonetta käyttäisikään, on helposti hallittava ilmainen 2 GB varmuuskopiotilakin asentamisen arvoinen ylellisyys.
3 kommenttia:
Moikka. Asiasta innostuneena tutkin selostustasi mutta en löydä maemo extras pakettia ohjelma hallinnan varastoista. Käytän alkuperäistä ohjelmaversiota. En tietenkään mene itsestäni takuuseen jos sen olisin jo asentanutkin mutta eikös tuo silloin näkyisi tuolla "poista" valikoissa? Olen myös joskus päivitellyt laitettani päätteen kanssa. Liekö tällä vaikutusta siihen miten ja mitä laitteelle päivittyy ja muuttaako sellainen toimi jotain. En tiedä... mutta mitenkäköhän saisin extrat käyttöön. Tässä ei ehkä ole kaikkia tarvittavia seikkoja esitettynä mutta nyt en parempaankaan pysty.
Näin extrojen lisäys pitäisi onnistua:
1. Avaa "Sovellukset"
2. Valitse yläpalkin valikosta "Sovellusluettelot"
3. Paina "Uusi"
4. Lisää:
- Luettelon nimi: Maemo Extras
- Web-osoite: http://repository.maemo.org/extras/
- Jakelu: fremantle (tai fremantle-1.3)
- Komponentit: free non-free
5. "Tallenna"
Dropbox on oiva järjestelmä tiedostojen hallintaan ja jakamiseen! Muutamia ominaisuuksia siltä vielä kyllä puuttuu, toivottavasti kehittävät vielä järjestelmäänsä tulevaisuudessa.
Lähetä kommentti