torstai 23. joulukuuta 2010

LED-valot chileille / apache-kisa, osa 2

Testikisan apassipienokaiset sijoitettiin sirkkalehteen päästyään pannuhuoneeseen ensimmäisen sukupolven 14 W sinipuna-LED-valon ja 15 W kasvi-ESL-lampun alle testiin, taipuvatko jommankumman valon suuntaan. Selvää taipumista ei ollut havaittavissa, mutta mielikuvituksella nyt 20 pv ikäiset taimet näyttäisi pidemmiltä ESL:n puolella:


Kisaajat ovat nyt pisimmillään 7-8 cm korkeita, ja pihan multa näyttää olevan kehnoin kasvualusta. Turvemullassa kasvavat näyttävän viihtyvän riippumatta idätystavasta (tiskirätti vs turvemulta).


LED-valojen toinen sukupolvi

Hong Kongista saapui seuraava LED-valokaksikko. Nämä ovat malliltaan samanlaisia edellisen kanssa, mutta nyt punaisen aallonpituus on 630 nm:n sijasta oikea 660 nm, ja punaisen+sinisen lisäksi mukana on 612 nm oranssi. Triband-valo siis.

Uudet valot pääsivät toistaiseksi valaisemaan Apacheja tuplateholla, eli molemmat suunnattu samaan ryppääseen. Valojen keila on yllättävän kapea ja läheltä yllättävän kirjava. (Eri värit ovat raitoina, ei sekaisin.) Kirjavuuden vuoksi valot jouduttiin sijoittamaan melko korkealle, että eri värit ehtivät sekoittua:





Ulkona paukkuvasta -23 asteesta huolimatta mittari chilien vieressä näyttää +27. Pannuhuone vaikuttaa oikein lupaavalta sisäpuutarhan paikalta lämpöä vaativille kasveille. Koristeeksi näistä kasveista ja valoista ei (vielä) kuitenkaan ole.

LED-valaistuksen kolmas sukupolvi on työn alla, ja 2011-kauden varsinaiset siemenet pääsevät pian itämään, joten tarina jatkuu ensi vuonna.

0 kommenttia: