torstai 22. elokuuta 2013

Juoksua musiikin tahtiin

Musiikki on mainiota seuraa. Juoksen tyypillisesti yksin, ja nykyisin musiikki on kaverini lähes kaikilla lenkeillä. Hyvät juoksukuulokkeet löydettyäni myös äänenlaatu on huippua, joten musiikista voi oikeasti myös nauttia.

Tavallisilla lenkeillä kuuntelen yleensä sellaista musaa, mikä milloinkin sattuu maistumaan joko nettiradiosta ta Spotifysta. Pitkillä lenkeillä ei kännykkäni akku kestä nettimusan kuuntelua kahtakaan tuntia, joten tällöin soi kännykän FM-radio. 

Mielenkiintoinen juoksu-musiikkisovellus on juoksu kirjaimellisesti musiikin tahtiin. Pari vuotta sitten aloitellessani askelluksen tehostusyrityksiäni olin lukenut askeltiheydestä seuraavaa:

1. Pitkän matkan eliittijuoksijat juoksevat lähes poikkeuksetta 180 askelta/min. 
2. Liian pitkän askeleen lyhentämisestä on seuraavia etuja:

  • Jarruttava voima jalan osuessa alustaan pienenee
  • Energiaa hukkaava ylös-alas pomppiminen pienenee
  • Rasitus jalan ja lantion niveliin pienenee
  • Liukkaalla tai maastossa juokseminen helpottuu
  • Juoksuvammat tutkitusti vähenevät askelpituuden pienentyessä
Siispä tuumasta toimeen ja harjoittamaan lyhyempää askelta. Aluksi laskeskelin askelpareja kellon kanssa, yritin tihentää askelta, ja laskin taas. Hankalaa ja epävarmaa puuhaa. 

Sitten keksin lenkillä musiikkia kuunnellessani, että jotkin kappaleethan osuvat hienosti oikeaan rytmiin. Keräilin Spotify:hin soittolistalle joitakin 180 bpm (beats per minute...) biisejä ja läksin kokeilemaan. Muistan yhä ensimmäisen 180-kappaleeni, Pointer Sisters:in "I'm so excited", ja kuinka raskaalta tuntui mennä sataakahdeksaakymppiä tuon yhden kappaleen verran.


Keräiltyäni kappaleita enemmänkin kasaan yritin tehdä ensimmäisen "30 min kovaa" -harjoituksen 180 akseleen minuuttivauhtia. Tuo harjoitus päättyi noin kymmenen minuuttia kestettyään takareiden kramppiin. Nyttemmin juoksu sujuu jo paremmin, soittolista on jo toistatuntinen, ja kappaleita listalla on noin 170 bpm:stä noin 180 bpm:ään hitaimmasta nopeimpaan järjestettynä.

Harjoittelun myötä "rytmijuoksu" on lähtenyt toimimaan hienosti. Käytän listaa nykyisin siten, että aloitan halutun intensiteetin mukaan reipastahtisilla lenkeillä listan alkupuolelta ja kovemmilla lenkeillä loppupuolelta. Askelluksen säädön lisäksi soittolista pitää mukavasti haluttua tehoa tasaisesti päällä ja tsemppaa menoa muutenkin. Suosittelen kaikkia juoksutekniikasta pikkusenkaan kiinnostuneita kokeilemaan.

Jaa että mitä listalta löytyy?

Tässä kaikki kappaleet. Alkupuoli on siis nopeudeltaan noin 170 bpm ja loppu 180 bpm. Huomaa monien kappaleiden nimen tai sanojen selvä yhteys juoksuun, reittiin tai kanssajuoksijoihin... :)

Tom Petty - Running down a dream 
Aerosmith - Angel
Smack - Paint it black
Kenny Loggings - Footloose
Foo Fighters - Monkey wrench
Kolmas nainen - Tästä asti aikaa
Heart - Alone
Lovex - Crash my world
Kolmas nainen - Hyvää ja kaunista
Joan Osborne - One of us
Renegade Five - Running in your veins
Billy Idol - Dancing with myself 
Halestorm - American boys
Elton John - I'm still standing 
Don Henley - The boys of summer 
Van Morrison - Bright side of the road 
Daryl Hall & John Oates - Maneater
The Workout Heroes - Old time rock and roll
Avril Lavigne - Fall to pieces
Fleetwood Mac - Tusk
The Pointer Sisters - I'm so excited
Gary Moore - Out in the fields
David Bowie - Modern Love
Michael Monroe - Debauchery as fine art
Donkey Boy - Blade running 
Pat Benatar - Love is a battlefield

Valmis Spotify-soittolista on julkinen ja kuunneltavissa täällä.

Entä kuinka kappaleet on haettu ja järjestetty?

Biisiehdokkaat on valittu korvakuulolta, ja lopullinen bpm on mitattu helpolla, selaimessa toimivalla Tap For Beat -apurilla, jossa näpytellään näppäintä musiikin tahtiin, ja sivu kertoo nopeuden.

Voit kokeilla biittilaskuria täällä: Tap For Beat

Kuunteluun käytän toistaiseksi parasta löytämääni lenkkipuhelinta, Nokian C05-03:aa. Tässä pyörii Sports Tracker oikein hyvin, (Myös liiketunnistus eli askellaskuritiedot löytyy.) samoin Nokia Internet Radio ja Spotify. Käytettynä näitä saa alle 50 eurolla.

Kuulokkeina käytän eniten Thinksound ts02:ia. Äänenlaatu on hyvä, ja kuulokkeet mukavat ja hikeäkin kestävät. Huono puoli on 1,2 metrinen kaapeli, joka on FM-radiota kuunnellessa antennina huonompi kuin yleisempi, 1,3 metrin kaapeli. FM-radiota kuuntelen Brainwavz M1:illä.

Spotifysta täytyy olla käytössä Premium-versio, jotta sen saa toimimaan PC:n lisäksi myös kännykässä. Ainakin itselläni Spotify on niin kovassa käytössä ja korvaa täysin uusien levyjen hankinnan, että 9 euron kuukausihinta tuntuu mitättömältä.

Ja tässä muuten vielä toinenkin soittolista tien päälle, jos jokin painaa mieltä tai askelta: inEar.fi - Kyllä se siitä.

Ja lopuksi vielä vinkki: sekä Spotify- että nettiradio-ohjelmissa on valittavissa high quality streaming, mikä kannattaa ehdottomasti valita. Nykyisissä kännykkäverkoissa tuo parempilaatuinen äänikin tulee läpi ainakin taajamissa moitteettomasti.

Eli siitä vaan musat mukaan ja tepu tepu tepu...


PÄIVITYS 28.8.13: 
Lasse Juoksufoorumilta vinkkasi tällaisen 180 bpm-soittolistan Sptifyssa: 
http://open.spotify.com/user/12721221/playlist/3r2wxY9jV4ls42Tm8aMBWA
Listalla on järkyttävät 2000 ja risat 180 bpm -kappaletta.





0 kommenttia: