perjantai 23. elokuuta 2013

Maailman makein rautalääke

Siirryttyäni lähes kokonaan kasviksiin lähti hemoglobiinini alaspäin kuin lehmän häntä konsanaan. Tämän huomattuani olen etsiskellyt kasvikunnan rautalähteitä. Yksi varsin makea sellainen on melassi. Jo kaksi ruokalusikallista nimittäin sisältää kolmanneksen päivän aikuisen miehen raudan tarpeesta.

Melassi (englanniksi blackstrap molasses) on tavallisen valkoisen sokerin valmistuksen sivutuote, (siis jätettä :)) jossa siis on juuri ne hyvät ainesosat, jotka sokerista on poistettu. Aine on tummantahmeaa siirapin tapaista ja yhtä makeaa nestettä. Vaikka melassissa on oma, melko vahva makunsa, se sopii hyvin monenlaiseen makeuttamiseen. Esimerkiksi letun tai pannukakun päälle se on usein jopa 3-vuotiaan taaperonikin valinta.


Itse kokeilen melassia nykyisin kaikenlaiseen kokkailuun, ja nykyisin vakio teeni makeuttaja on 10-15 grammaa melassia. Hyvän ravintosisältönsä ansiosta melassi on ehdoton ainesosa myös itse valmistamassani energiageelissä.

Runsaan raudan lisäksi melassi sisältää paljon hyödyllisiä mineraaleja. Kaksi ruokalusikallista sisältää vuorokausiannoksesta:
  • Magnesiumia neljänneksen
  • Mangaania kolmanneksen
  • Kuparia neljänneksen
  • Kaliumia kahdeksasosan
  • Seleeniä nelisen prosenttia
  • Sinkkiä noin prosentin
Energiaa melassi sisältää noin 300 kcal/100g koostuen sokereista ja hajautuen mukavasti sakkaroosin, glukoosin ja fruktoosin kesken suhteessa 2:1:1. Glykeeminen indeksi on hunajan luokkkaa, eli on selvästi sokeria rauhallisempi makeutusaine insuliini-/läskimielessä.

Melassia saa Suomesta luontaistuotekaupoista. Itse tilaan sitä iherb.com:ista. Hintaa makeuttimella on näin hankittuna alle 10 €/kg eli pikkusen suomalaista hunajaa halvempaa. Vinkki: Jos innostut tilaamaan tuotteita iherb:istä, käytä alennuskoodia URU488, ja saat viitosen alennusta ensimmäisestä tilauksesta. Ja toinenkin vinkki: Postikulut ovat vain $4.00, joten kannattaa tilailla postikuluineen alle 22 euron paketteja, ettei tarvitse maksaa tullia ja veroja.




0 kommenttia: